Ett sms från Mocambique förde Carro till Råslätt

”Jag har en vision: vad säger du om jag + du i en lägenhet på Råslätt?” stod det och så blev det!

Ett sms från Mocambique förde Carro till Råslätt

Det hörs på Carro att hon kommer norrifrån och lite närmare bestämt växte hon upp i en villa på Mobacken i Skellefteå och är äldst av tre systrar.
För 12 år sedan kom hon till Jönköping och Råslätt och bor med sin man David i en tvåa på Tornfalksgatan.
Carro är socionom och jobbar som bostadskonsulent i kommunen. Det innebär att hon ger stöttning och tillsyn för vuxna som p.g.a. saker som psykisk ohälsa, missbruk, skulder och social problematik, inte har möjlighet att få något förstahandskontrakt för sitt boende, utan i stället hyr i andra hand genom socialtjänsten. Behovet av detta stöd är något som vuxit på senare år, då bostadsmarknaden blivit extremt tuff och Carro säger att man tyvärr ser fler och fler unga människor i denna utsatta situation. Hon och hennes kollegor är också med och samordnar kontakten med övriga insatser.

Varför flyttar man då ifrån Västerbotten till Småland? Det handlar, som för så många andra, om studier. Carro tog vägen via två folkhögskolor; Hjälmared och Mullsjö, och när hon sedan sökte högskoleutbildning blev det Jönköping. Att hon hamnade på Råslätt, beror mycket på hennes vän Sanna. De gick först bibelskola tillsammans och sedan Ung Missions Step Out program och det var när Carro gjorde sin utlandspraktik i Sydafrika som det kom ett sms från Sanna i Mocambique.
”Jag har en vision: vad säger du om jag + du i en lägenhet på Råslätt?” stod det och så blev det! De hade tidigare varit med klassen från Mullsjö folkhögskola på studiebesök på Råslätt och träffat Håkan och Ellen som jobbade i församlingen då och eftersom de båda hade ett intresse för mångkultur kändes steget inte så långt.

Carro växte upp i en kristen familj och har alltid haft en tro. Det finns inget speciellt datum då hon bestämde sig att följa Jesus, utan det har mera varit som en process, då tron har vuxit sig starkare och mognat steg för steg. Sommarkonfa efter åttan var en viktig tid, liksom bibelskolan efter gymnasiet, då hon fick forma och fördjupa en egen, vuxen tro. Halvåret i Sydafrika blev sedan en tid att praktisera det hon lärt; hon fick träna på att förtrösta på Gud i främmande situationer. Hon fick då uppleva att Gud var med och att allt inte hänger på hennes egen prestation.

På frågan vad tron betyder för henne, svarar Carro kort: ”Allt!” Sedan utvecklar hon det; ”Tron är fundamentet i mitt liv, en trygghet. Gud är vägvisaren, som visar riktningen för mitt liv!”
”Församlingen är som min familj, där jag får vara den jag är” fortsätter hon. Just det har betytt extra mycket för Carro då hennes jordiska familj finns geografiskt långt bort. Hon säger också att församlingen är något som berör hela livet, inte bara söndagarna, att det betyder mycket att vi bor nära varandra och kan hjälpas åt och mötas i vardagen också. Både andligt, socialt och praktiskt. Hon nämner särskilt hur mycket det betydde för henne att hon fick komma som hon var också under en tid i livet då hon för några år sedan inte mådde bra och gick igenom en utmattningsdepression. Det är viktigt att det finns en förståelse för var man befinner sig i livet. Under olika perioder kan man vara mer engagerad och ha mer energi, medan det kan komma tider då man mest får ta emot och inte behöver ge ut lika mycket. Sedan några år tillbaka är Carro med som ledare på Polarna tillsammans med sin man David. Hon tycker det är bra att församlingen får vara en plattform där man får utveckla och använda sina gåvor. 
En annan sak som hon uppskattar och är tacksam för, med församlingen, är möjligheten att umgås över åldersgränser och även det mångkulturella som är så berikande. Både Carro och David är med i en husförsamling, något de uppskattar. Carro uttrycker att det är gott att i en mindre gemenskap få träffas mitt i veckan för att fika, samtala, läsa Bibeln och be tillsammans. Det är lättare att vara Jesu lärjunge tillsammans och det är välsignat att få vara Guds ”påminnare” till varandra då det är så mycket annat i livet som vill distrahera oss. Något hon längtar efter är att vi som församling och svensk kristenhet i stort får böja knä inför korset i förkrosselse och om ett ännu större andligt uppvaknande. Att vi som redan tagit emot Jesus får en ännu större nöd på vårt hjärta för de människor som ännu inte fått höra om honom.

Man ser många tecken på Carros kreativitet i hemmet och hon berättar att hon tycker mycket om att sy. Mestadels barnkläder, men hon har också sytt en del till sig själv. När hennes kompisar och systrar fått barn har hon ofta gratulerat med hemsydda plagg till bebisen, vilket förstås alltid är mycket uppskattat. Annars använder Carro gärna sin fritid till att träna. För några år sedan handlade det om KFUM:s volleybollag som faktiskt spelade i division ett, men numera blir det mest löpning och pass på Nordic Wellness. Hon njuter också gärna av cykelturer och friluftsliv och förstås av att umgås med sin man och sina vänner.

Paret är ganska nygifta, de blev man och hustru i oktober 2018. De fick först kontakt på en kristen dejtingsida, efter en tids skrivande började de träffas och efter ett tag så blev de ett par. David har haft kvar sitt jobb i Vetlanda tills vidare och i juli flyttade han in hos sin kära hustru. Carro ser fram emot att de båda kan landa lite mer på Råslätt nu, efter en tid av resande fram och tillbaka till Vetlanda. Som församling ser vi förstås också fram emot att få se mer av David och lära känna honom ännu mer!

Detta visste du kanske inte om Carro?
Under sin tid i Sydafrika gjorde hon ett fallskärmshopp och ett bungy jump hopp. Båda på samma dag dessutom! Mycket adrenalin på en gång!
Hennes bungy jump gjordes från 216 meters höjd. Coolt!

Text: Lena Magnusson, juli 2019

 

Läs fler berättelser

 

p {font-family:open-sans; font-weight:400;}